Posted on Leave a comment

Resepi Kurma Ayam

Sama seperti kari, hidangan ni sangat terkenal di kalangan masyarakat Melayu, juga dipercayai hasil dari pengaruh masakan India Cuma cara orang Melayu masak lain sikit lah. Ianya sangat berempah, tetapi warnanya agak pudar kerana tidak mempunyai serbuk cili di dalam campuran rempahnya. Che Nom akan tunjukkan cara-cara yang terperinci untuk sediakan hidangan klasik ni. Sedap dimakan bersama nasi putih, sambal belacan dan ulam ulaman. Sesuai juga dimakan bersama nasi tomato.

Posted on Leave a comment

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

Jom kita layan resepi yang saya salin di bawah ini. Haa jangan pulak ada yang nak komen, masak lemak cili padi nogori, tak guna bawang. Itu pun saya tahu tapi tekak masing masing kan, kalau nak letak sebiji dua bawang, bukan masak lemak bertukar jadi masak kari. Kalau nak ikut resepi ini, memang masukkan seulas bawang merah.

Posted on Leave a comment

Resepi Kobis Goreng Ala Mamak

Resepi Kobis Goreng Ala Mamak yang sangat mudah disediakan. Oleh kerana suka sangat makan sayur yang dimasak macam ni kat kedai mamak, Che Nom cuba masak sendiri dan hasilnya sangat sedap. Bahan utama dalam menu ini ialah biji sawi yang boleh didapati di kedai runcit atau pasaraya biasa. Boleh campur dengan kobis atau hirisan kacang panjang jika suka.

Posted on Leave a comment

Resepi Ayam Goreng Honey Butter Ala Korea

Hi Semua, kali ini Che Nom nak masak satu hidangan ala-ala Korea, inspirasi dari youtuber korea yang terkenal iaitu Maangchi. Kalau masakan Korea mesti suka tengok Maangchi.

Che Nom nak sediakan Korean Honey Butter chicken versi yang pedas sikit, kira ada sedikit twist lah ikut citarasa Che nom, citarasa orang Melayu.

Ayam goreng style korea ini memang sedap, rangup, moist di dalam sebab guna kaedah double fry. Salutan ayam pun sedap, manis sikit sebab ada letak honey dan anak-anak pasti suka.

Posted on Leave a comment

Resepi Ayam Goreng Korea

Che Nom akan sediakan Dakganjeong atau Ayam Goreng Korea yang bersalut dengan sos istimewa. Ayam Goreng Korea ni memang special sebab cara gorengannya supaya rangup iaitu goreng ayam sebanyak 2 kali. Memang betul-betul rangup hasilnya.

Dalam resepi ni Che Nom share 2 jenis sos iaitu yang pertama menggunakan sos gochujang.

Sos yang kedua pula ialah pilihan resepi kalau kita tak menggunakan gochujang. Anda boleh pilih versi yang mana satu. Kedua-dua versi sos ni sangat sedap rasanya.

Mesti ramai yg suka hidangan ni kan. Seriously, lagi sedap dari makan kat francais restoran Korea kat sini. Kos pun murah je kalau nak buat sendiri. Jangan guna tepung salut segera, ok.